Innovatie en Ondernemerschap in familiebedrijven

‘Haalt het familiebedrijf de volgende generatie’ centraal tijdens bijeenkomst Actreevate op 13 april

Familiebedrijven zijn door hun platte organisatie vaak slagvaardiger. Maar in innovatieprocessen kan die structuur ook tegen hen werken: doordat er te weinig mensen bij vernieuwing betrokken zijn. Ook bedrijfsoverdracht blijkt een hobbel te zijn voor continuïteit. Die twee thema’s staan donderdag 13 april centraal tijdens de bijeenkomst ‘Ondernemen en innoveren in familiebedrijven’ bij Ter Laak Orchids in Wateringen. Sprekers zijn bedrijfspsycholoog Peter van den Dool van Actreevate en managing director Jeroen Verbrugge van FLEX/design. De twee sprekers geven antwoord op de vraag hoe ondernemerschap en innovatie beter kunnen worden geborgd om familiebedrijven future-proof te maken.

Familiebedrijven zijn nog altijd het fundament van de Nederlandse economie. Ons land telt er 270.000. Veel van deze familiebedrijven kijken naar de toekomst en specifiek naar de opvolgende generatie om het bedrijf aan door te geven. Continuïteit is echter niet verzekerd, stelt Jeroen Verbrugge. ‘Bij familiebedrijven heb je vaak te maken met één of twee familieleden die het moeten doen. In een succesvol innovatieproces heb je echter meerdere rollen. In grotere ondernemingen is die rolverdeling automatisch gespreid. In familiebedrijven kun je daardoor kennis en committent missen. Het is qua innovatie vaak alles of niets.’

70% bedrijfsoverdrachten mislukt
Als innovatieprocessen binnen familiebedrijven niet goed geborgd zijn, kan bedrijfsoverdracht desastreus uitpakken. Dat concludeerde bedrijfspsycholoog Peter van den Dool vorig jaar in het kader van zijn studie aan de Business School Nederland. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de bedrijfsoverdrachten mislukt. ‘Geen of onvoldoende borging van innovatie is daarvoor niet de enige reden. Ook ontbreekt het bij overdragende families vaak aan de balans tussen emotie en ratio. En niet altijd beschikt de opvolgende generatie over het juiste ondernemers-gen.’

Veel ervaring in familiebedrijven
Jeroen Verbrugge is een van de twee oprichters van industrieel ontwerpbureau FLEX/design in Delft. Daarmee werkt hij veel in opdracht van familiebedrijven. Ook spreekt hij regelmatig over innovatie in de creatieve industrie. Van den Dool is zelf afkomstig uit een familiebedrijf. Hij volgde in eerste instantie met zijn broers en zus zijn vader op in de leiding van Dool Industries, wereldwijd actief in de glastuinbouw. Twee jaar terug koos hij voor een loopbaan als coach binnen familiebedrijven.

De bijeenkomst wordt gehouden bij een bekend familiebedrijf in het Westland: Ter Laak Orchids, kweker van potorchideeën. Van den Dool: ‘De boodschap die we willen meegeven is dat ondernemende families zich bewuster worden van de mogelijkheden om veel voorkomende problemen voor te zijn. Zij krijgen praktische tips om de dag na de bijeenkomst al aan de slag te gaan.’ De avond begint om 19.30 uur en eindigt om 22.00 uur met een borrel. Deelname is kosteloos, aanmelden kan via peter@actreevate.com. Het adres van Ter Laak Orchids is Middenzwet 23 in Wateringen.

Als u meer informatie wilt, kunt u contact opnemen met Peter van den Dool, oprichter Actreevate, telefoon 06-1232 8371 of kijk op www.actreevate.com.

2017-03-02T19:47:19+00:00